
Raision kaupungin on sopeutettava talouttaan. Listaus mahdollisista säästökohteista ehdittiin julkaista kaupungin verkkosivuillakin. Säästökohteita oli koottu excelöidysti taulukkoon. Taulukosta löytyi merkinnät toteuttamisen mahdollisuudesta ja arvioidut säästösummat kolmelle vuodelle kohteista, joista arvio oli ollut mahdollista tehdä.
Listaus aiheutti kuohuntaa somessa ja ehtipä eräs suuri alueen paikallislehti kirjoittaa suunnitelmapohjasta jo varsinaisena toteutuslistana. Listaus käsiteltiin kaupunginhallituksen kokouksessa 15.2.2021 ja se päätettiin lähettää jatkovalmisteluun.
Jos listauksesta hakee jotain positiivista, niin kohteita oli tunnistettu melko paljon ja hyvänä koen sen, että listalla ei lukenut mainintaa henkilöstön lomauttamisista. Lomauttamiset kun eivät oikein edistä palvelujen saavutettavuutta, tarjonnasta puhumattakaan. Palveluilla on tekijänsä.
Listalta löytyi myös maininta organisaation sisäisen tehokkuuden parantamisesta. Tämä olisi hallinnollisten tukipalveluiden ja -prosessien uudistamista. Tukipalveluita olikin listattu paljon. Organisaatiota ja toimintoja on perusteltua kehittää. Kun kyse on ihmisistä, niin uudistaminen ja kehittäminen ei vaan voi onnistua nopeasti. Mahdolliset säästötkin tulevat näkymään pidemmällä aikajanalla. Kehittäminen vaatii myös tekijänsä ja aikansa sekä vahvaa muutosjohtamisen osaamista. Toivottavasti niitäkin löytyy omasta organisaatiosta eikä tarvitse ostaa muutoskonsultin palveluita ulkopuolelta.
Digitalisaatio näkyy säästöehdotuksissa lähinnä etätyön ja -kokousten muodossa. Tämä on hyvä asia. Etätyö on ympäristöteko ja matkakuluissa säästyy euroja. Tarvittiin koronapandemia, jotta tämä digiloikka saatiin tehtyä ja sen hyödyt tulevat normikäytännöksi kunnissakin.
Ulkoistaminen ja seutuyhteistyö mainitaan eräänä mahdollisuutena. Seutuyhteistyöhön ja yhteistyöhön ylipäätään muiden kuntien kanssa olisi perusteltua satsata. Samoja asioita ja ongelmia kuitenkin pähkitään. Olisi hienoa myös harrastaa naapurikuntien kesken benchmarkkausta – miten teillä tehdään ja mitä me voisimme ehkä tehdä samalla tavalla.
Entä koulutusta koskevat ehdotukset? Vähennetään lukion ja Raisio-opiston kurssitarjontaa, vähennetään musiikkipainotteista opetusta, opetuksen kehittämistä. Näin muutamia esimerkkejä listatakseni. Kun työ on murroksessa ja entisestään muuttumassa, pitäisi koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen kunnissakin panostaa entistä enemmän. Vapaata sivistystäkin tarvitaan, se on monelle yksinäiselle eräs tapa tavata muita ja myös ennaltaehkäistä masennusta ja syrjäytymistä. Lisäksi opistot tarjoavat hyvän harrastuksen ja vastapainoa työelämälle. Olen itsekin käynyt työväenopistojen ja vastaavien kursseilla mm. opiskelemassa kieliä ja kädentaitoja. Voisiko kurssitarjonnan vähentämisen sijaan tehdä seutuyhteistyötä esimerkiksi Turun ja Naantalin opistojen kanssa. Välimatkat eivät ainakaan päätä huimaa.
Yhteinen konsensus säästökohteista olisi löydyttävä. Valinta ei ole helppoa. Kuten aina ennenkin, säästöissä on viime kädessä kyse arvovalinnoista.