Valtuusto kokouksessa 9.12.13 oli listalla mm. kaksi kaavoitusasiaa, lisämäärärahan myöntämien sosiaali- ja terveystoimelle ja Raision hyvinvointikertomus.
Toinen kaava-asia oli Ihaalanpuiston ja Jermuntien kerrostaloalueen asemakaava, jonka mukaan kerrostalojen paikalle rakennetaan omakotitaloja. Tämä muutos näytti lausuntojen perusteella olevan myös alueen asukkaiden mieleen ja kaava hyväksyttiin keskusteluitta.
Toinen asemakaavamuutos sen sijaan oli varsin mielenkiintoinen. Sen mukaan Haunistenpuiston virkistysalueesta Raisionjokilaaksosta lohkaistaan puolen hehtaarin suuruinen alue Konepaja Häkkinen OY:n piha-alueeksi. Erikoiseksi asian teki se, että tuo alue on käytännössä ollut jo viisi vuotta konepajan käytössä. Tälle konepajan käyttöönsä saamalle lisäalueelle on v.2008 rakennustarkastajan viranhaltijapäätöksellä myönnetty lupa parkkipaikan tekemiseen maisematyölupana. Käytännössä pihaa ei käytetä pelkästään paikoitusalueena vaan myös tavaroiden varastointi- ja säilytysalueena. Asemakaavan selostus löytyy täältä: http://raisio02.hosting.documenta.fi/kokous/2013225669-5-2.PDF
Käytin tästä asiasta puheenvuoron, jossa toin esille mm. seuraavia asioita:
– Yleiskaavassa kyseinen alue on virkistys- ja viheraluetta, jossa on merkintä ”Maisemallisesti arvokas alue”, maakuntakaavassa se on myös virkistysaluetta ja asemakaavassa alue on merkitty puistoalueeksi.
– Valtuustoa käytettiin vain ”kumileimasimena”, koska käytännössä meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä kaavamuutos. Olisihan mahdotonta enää palauttaa alue luonnontilaan.
– Maisematyölupa v.2008 oli väärä lupatyyppi, koska lain mukaan sen edellytyksenä on mahdollisuus jatkossakin käyttää aluetta kaavassa merkittyyn tarkoitukseen. Konepajan parkkialuetta ei toki enää voi käyttää virkistysalueena.
– Alueelle olisi pitänyt ensin tehdä asemakaavan muutos (puistoalueesta teollisuusrakennusten alueeksi) ja sen jälkeen myöntää toimenpidelupa (piha-, pysäköinti- ja varastointialueen laajentamiseksi). Asemakaavamuutoksen yhteydessä toki olisi pitänyt harkita, onko olemassa parempaa vaihtoehtoa.
– Toinen lainmukainen tapa olisi ollut erillinen poikkeuslupa asemakaavasta poikkeamiseksi. Poikkeamislupaa ei voi tehdä viranhaltijapäätöksenä, vaan se olisi pitänyt käsitellä lautakunnassa.
– Jotta jatkossa vältyttäisiin vastaavanlaisilta virheiltä tai jopa laittomuuksilta, tulisi käydä perusteellinen keskustelu kaavasta poikkeamisen periaatteista ja sopia, missä asioissa päätösvalta on viranhaltijoilla ja mitkä asiat on tuotava aina valtuustolle asti.
Kyselin myös, onko tällainen toimintatapa yleinen Raisiossa. Teknisen keskuksen johtajan Antti Kortteen mukaan kyseessä on ollut poikkeuksellisella tavalla hoidettu asia.
Lisäksi kyseli, miten aiotaan valvoa päätökseen liittyvää ehtoa:”Virkistysalueeseen rajautuvat korttelin osat on sovitettava korkeusasemiltaan virkistysalueen maaston korkeusasemiin ympäristöhäiriöitä tuottamatta ja istutettava kasvupaikkatyyppiin soveltuvin monikerroksisin istutuksin.” Totesin maisemoinnin olevan haasteellista, koska parkkialueen reunalla on korkea, jyrkkä kallionleikkaus.
Puheenvuoroni jälkeen kokoomuksen Pipsa Allen kertoi, että hän ei ulkoile teollisuusalueen takapihoilla eikä hänen mielestään alueella kulkevalta polulta ole näköyhteyttä kyseiselle pihalle. Hänen mielestään ilmeisesti olin kiinnittänyt huomioni vähäpätöiseen asiaan. Mielestäni virkistysalueen silpominen pala palalta teollisuuden tarpeisiin ei ole ollenkaan pikkuasia. Ja tässä asiassa pahinta oli juuri se, millä tavalla asia oli hoidettu. Totesin, että virkistysalueille tehtävät kaavamuutokset olisi jatkossa aina tuotava valtuuston päätettäväksi.
Raision hyvinvointikertomus 2013 oli monessa kohtaa varsin surullista luettavaa ja se virittikin vilkkaan keskustelun valtuustossa. Keskustelussa nousi esille mm. 8-9-luokkalaisten kokema vanhemmuuden puute ja huono terveys sekä masentuneisuus. Käytin puheenvuoron asiasta ja totesin, että Raisiossa täyttämättä oleva kolmas koulupsykologin virka pitäisi pikimmiten täyttää ja pitäisi perustaa alakouluille kuraattorin virka. Tähän kokoomuksen Heikki Arikka totesi, että vanhemmuutta ei voi korjata virkamiehiä lisäämällä. Hän ei kyllä kertonut, mitkä olisivat hänen keinonsa huolestuttavan tilanteen hoitamiseksi. Raision strategiassa on päätetty panostaa ennaltaehkäisevään toimintaan ja mielestäni juuri kuraattorin ja psykologin palveluiden riittävyys kouluissa on tärkeää, kun yritetään ehkäistä suurenpien ongelmien syntyminen.
Hyvinvointikertomuksessa kuntalaisten osallisuutta kuvataan äänestysaktiivisuudella, joka kuntavaaleissa 2012 oli Raisiossa 54,4 %. Koko maan keskiarvo on 58,2 % ja Naantalissa luku on 65,7 %, Kaarinassa 61,2 %. Toin esille, että Raisiossa pitäisi paneutua tähän asiaan ja miettiä tapoja, jolla asukkaat saataisiin kiinnostumaan kaupungin päätöksenteosta. Mielestäni valtuuston kokouksia pitäisi voida seurata myös netissä ja kaikesta kaupungin päätöksenteosta tulisi tiedottaa asukkaille enemmän.
Hyvinvointikertomus löytyy tästä: http://raisio02.hosting.documenta.fi/kokous/2013225669-17-1.PDF