Lähimetsät kuntalaisille virkistyskäyttöön

Julkaistu

Kategoria

,

Lampi
Timalipolun varrella oleval lintulampi

Valtuustoaloite 3.9.2018

Viihtyisät ja ulkoilemaan houkuttelevat metsät ovat tärkeitä kuntalaisten hyvinvoinnille.Lähivirkistysalueiden merkitys ihmisten terveydelle on yhä kiistattomampi. Luonnossa oleskelu ja liikkuminen lisäävät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Jo pieni määrä metsässä vietettyä aikaa alentaa verenpainetta ja laskee muita stressioireita. (Lähde:Metla, THL, TaY).

Lähivirkistysalueiden virkistysarvojen heikentäminen on lain vastaista (MRL 1 §, 57 §: ”Tämän lain tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kehitystä”). Kunnilla on erityisvastuu myös luonnonsuojelusta ja kestävästä kehityksestä alueellaan. (KL 1 §: ”Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.” (LSL 6 §: ”Kunnan tulee edistää luonnon- ja maisemansuojelua alueellaan.”).

Hyvinvoivat metsät ovat oleellisia metsälajiston kannalta. Metsäelinympäristöistä jopa 70 prosenttia on uhanalaisia joko määrän tai laadun muutosten perusteella. Kolmasosa uhanalaisista lajeista elää ensisijaisesti metsissä ja lisäksi monet muut lajit ovat riippuvaisia metsistä. Suurin uhanalaisuuden syy ja tulevaisuuden riski eliölajeille on metsien intensiivinen käyttö ja metsätalouden aiheuttamat muutokset muun muassa metsien ikärakenteessa ja lahopuun määrässä.

Metsänkäsittelymenetelmillä on suuri merkitys myös ilmastonäkökulmasta. Avohakkuut vaikuttavat merkittävästi ilmastoon pienentämällä metsien kykyä sitoa hiiltä ja vapauttamalla maaperän hiiltä ilmakehään. Metsänkäsittelymenetelmien valinnalla voidaan vaikuttaa myös vesistöjen tilaan. Avohakkuita seuraava maaperän muokkaus aiheuttaa ravinnepäästöjä (kuten typpeä ja fosforia) ja kiintoainepäästöjä vesistöihin.

Avohakkuut vaikuttavat oleellisesti alueen lajistoon, vesistöihin ja virkistysmahdollisuuksiin. Lopputulos on monesti luonnonarvojen ja virkistyskäytön kannalta huono. Avohakkuille on myös vaihtoehto, joka oikein toteutettuna huomioi paremmin virkistyskäytön sekä ilmastoja luontokysymykset. Metsien jatkuva kasvatus on metsänhoitoa, jossa aluetta ei hakata täysin paljaaksi, vaan metsä säilyy peitteisenä. Samalla säilytetään metsien maisema-arvot paremmin, marja- ja sienisatoa saadaan vuosittain ja metsiin sitoutuneen hiilen määrä säilyy suurempana.

Raisio on pinta-alaltaan pieni ja kaupungin omistamat metsäalat ovat hajallaan, joten taloudellisia perusteita metsien hakkuille ei ole. Tärkeintä Raision metsissä on niiden virkistys- ja luontoarvot. Houkutteleva kunta tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden virkistyä lähimetsissä ja kantaa vastuuta luonnon monimuotoisuuden säilymisestä ja vesistöjensä tilasta sekä toimii ilmastovastuullisesti.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Raisio määrittelee metsänhoidon tavoitteeksi luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja monipuolisten virkistysmetsien tarjoamisen asukkaille. Vaadimme, että Raisio luopuu avohakkuista ja muista voimaperäisistä metsätaloustoimista kohtelemalla metsiä lähivirkistysalueina.

Valtuustoryhmä

Pekka Heikkilä, Niko Toivonen, Saila Rintee, Eija Erasvu