Raision kaupunginhallitus päätti puheenjohtajan äänellä esittää valtuustolle, että veroprosenttia Raisiossa ei nosteta, vaikka kaupunki on tehnyt alijäämäistä tulosta koko valtuustokauden ajan vuodesta 2018 alkaen, edellisen valtuuston jättäessä .
Sopeuttamissuunitelmia on toki esitetty jokaisessa talousarviossa, mutta ne on toteutettu lähinnä selityksinä tilinpäätöksissä. Leikkauksia on kohdistettu Sosiaali- ja terveyspalveluihin, Koulutukseen ja henkilöstöön, mutta näitä ei ole voitu toteuttaa, koska muutoin kunta ei pysty hoitamaan edes lakisääteisiä velvoitteitaan.
Tälle vuodelle esitettiin juhlallisesti organisaatiomuutosta, jolla saataisiin miljoonan säästöt. Organisaatio toki muuttui, vaihdoimme kaupunginjohtajan, sivistysjohtajan ja lakimiehen sekä kasvatimme organisaatiota hallintopäälliköllä. Säästöjä ei syntynyt päinvastoin saimme tilalle kaaosta.
Veroprosentin korottaminen ei tietenkään pidä olla ensimmäisenä työkalupakissa, kun kunnan taloutta tasapainotetaan, päinvastion sen pitää olla se viimeinen keino. Veroprosentin nostaminen vaikuttaa kunnan vetovoimaan, vaikka ei ole ainoa eikä edes merkittävin vetovoimatekijä. Itse olen sitä mieltä, että merkittävämpiä vetovoimatekijöitä ovat hyvät ja saavutettavat palvelut, monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja luonnon läheisyys. Sopivaa asuinpaikkaa valitessa tarvitaan näitä kaikkia ja monipuolista asuntotarjontaa.
Kuntalaki §110 vaatii, että “Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien”. Raisio on syömässä taseen ylijäämän nopealla tahdilla. Kriiskuntamenettely aloitetaan mikäli alijäämä ylittää 500€ asukasta kohti. Raisiossa tämä tarkoittaa noin 12 miljoonan alijäämää eli Raisiossa on vielä aikaa korjata tilannetta.
Meidän päättäjien tulee katsoa kuntataloutta kokonaisuutena, eikä tuijottaa vain yhtä tunnuslukua kuten veroprosenttia. On tasapainoiltava tulojen ja menojen suhteessa ja sopeuttammistoimiakin tarvitaan. Hallitus esittää 4 miljoonan sopeuttamistoimia riippumatta veroprosentista ilman mitään konkretiaa mihin leikkaukset kohdistetaisiin. Hallitus ei myöskään esitä minkäänlaisia keinoja miten tulopohjaa korotettaisiin.
Pekka Heikkilä,
Valtuustoryhmän puheenjohtaja
(RS 4.11.2020)