Talousarviopolitiikkaa

Julkaistu

Kategoria

,

Raision talouden tilasta on esitetty huolestuneita arvioita sekä erillaisia laskelmia ja skenaarioita. Kuluvan vuoden talousarvio on laadittu 5 M€ alijäämäiseksi ja jopa 10 M€ alijäämääkin on ennustettu kesän jälkeen. Kaupungin oman toiminnan osalta talousarviossa on pysytty hyvin, mutta verotuloennusteissa on epävarmuutta.

Kuntien tehtävä on järjestää asukkailleen palveluja, joista suurin osa on lakisääteisiä (mm. sosiaali- ja terveyspalvelut, koulutus- ja päiväkotipalvelut, nuoriso- ja kulttuuripalvelut). Lisäksi kunnan tehtäviin kuuluu maankäyttö, kaupunkisuunnittelu ja ympäristöpalvelut. Raision Vihreät haluaa jatkossakin turvata nämä asukkaille tärkeät palvelut. Hyvät palvelut lisäävät Raision vetovoimaa.

Kaupunginhallituksen esitys valtuustolle puolen prosentin kunnallisveron korotuksesta on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa puolesta ja vastaan. Pikaratkaisut kuten laina, leikkaukset tai lomautukset siirtävät kustannukset tulevaisuuteen moninkertaisina. Siksi talouden tasapainottaminen veronkorotuksella on perusteltua. Kuten hallitus ja taloudenasiantuntijamme talousjohtaja ja kaupunginjohtaja nyt esittävät.

SoTe-sektori on kuluvana vuonna toteuttanut sille määrätyn miljoonan euron säästön ja leikkauksia on tehty muuallakin. Samalla on kuitenkin nähty sairaanhoitopiirin kustannusten nousua kuntalaisten hakeutuessa sellaisten palveluiden luokse, joita kunnan oma toiminta ei ole pystynyt tuottamaan. Myös kaupungin työntekijöiden jaksaminen on vaakalaudalla ja sairauslomat ovat lisääntyneet huolestuttavan paljon. Koulujen ja päiväkotien ryhmäkokojen kasvattaminen vaikeuttaisi oppimista ja lisäisi erityisen tuen tarvetta sekä lasten ja nuorten ongelmia sekä vaikuttaisi työssäjaksamiseen.

Talousarviossa tulee myös varautua tulevaisuuteen. Valtio on lisännyt kuntien tehtäviä ja samalla valtionosuudet ovat pienentyneet. Ensi syksynä on tarkoitus palauttaa lapsille subjektiivinen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen. Hoitajamitoitusta ollaan kirjaamassa lakiin, jonka toteuttaminen lisää kuntien kustannuksia. Vaikka valtio on luvannut helpotusta kuntien ahdinkoon ei omaa talousarviota voi lupausten varaan rakentaa. Alijäämämme on sellainen, että se vaatii sekä välittömiä ratkaisuja, että ennen kaikkea rakenteellisia muutoksia. Rakenteellisten muutosten vaikutukset tulevat kuitenkin viiveellä. Olemme siis varsin haasteellisessa tilanteessa, kun laadimme talousarviota tulevalle vuodelle.

Lähes puolet valtuutetuista ovat olleet mukana jo viime kaudella ja nähneet taloustilanteen kehittymisen saamatta muutosta aikaan. Kuinka uskottavaa on siis se, että rakenteellisien uudistusten vaikuttavuus on käytössä jo ensivuonna. Nyt on aika tehdä asioita yhdessä ja avoimesti ei omissa siiloissa. Ryhmämme on  kokoontunut joka sunnuntai-ilta kaupungintalolla käsittelemään tulevan viikon päätöksenteossa olevia asioita sekä pohtimaan Raision talousasioita. Valtuustoryhmän kokoukset ovat avoimia ja kutsumme usein mukaan myös muiden puolueiden edustajia, virkamiehiä ja asiantuntijoita. Heti syksyn alussa, kun taloudesta käytiin keskusteluja lautakunnissa ja hallituksessa, pyysimme muita puolueita keskustelemaan kanssamme. Valitettavasti muut ryhmät eivät osoittaneet kiinnostusta etsimään ratkaisuja yhdessä.

Talouteen liittyvissä asioissa on paljon huomioon otettavaa. Laskelmia on esitetty veronkorotuksen puolesta ja sitä vastaan, minkä hallituksen äänestystuloskin selvästi näytti. Vihreiden mielestä tässä tilanteessa on tärkeää käydä avointa keskustelua sekä jatkaa talouden tasapainottamisen eteen tehtävää työtä kaupungin toimintoja ja rakenteita kehittämällä. Tuottavuutta parannettaessa tulee kuitenkin huolehtia siitä, että palvelujen laatu säilyy korkeana. Kehittäminen ei onnistu kädenkäänteessä, joten ensivuoden talousarviota ei voida pelkästään rakentaa sille pohjalle, että kehitystyön tuloksena saadaan aikaan säästöjä. Avoimella yhteistyöllä voidaan löytää keinot  hyvinvoivan Raision säilyttämiseksi.

Kaupungin vetovoimaan vaikuttaa merkittävästi moni muukin asia kuin kunnan veroprosentti. Asuinpaikan valintaan vaikuttaa tonttien ja asuntojen hinta ja saatavuus, erityisesti sopivan asunnon löytyminen.

Kuntaliiton tutkimus tältä vuodelta kertoo:
“Kokonaisuutena tarkastelu osoittaa, että seutukaupunkien keskeisinä vetovoimatekijöinä pidetään turvallisuutta, asuinympäristöä, liikenteellistä saavutettavuutta sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita”
selvitys toteaa myö, että:
“Ilmapiiriä pidetään yleisesti hyvin keskeisenä paikkakunnan vetovoimatekijänä.”

Meitä istuu tässä salissa puolen sataa päättäjää, joiden on mahdollista omalla esiintymisellään vaikuttaa siihen mitä Raisiosta ajatellaan. Nyt on aika jatkaa yhdessä kohti vireämpää ja vehreämpää Raisiota. Siis A:n ja B:n sijaan enemmän V:tä, eli vähemmän asfalttia ja betonia ja enemmän vihreyttä, vehreyttä ja vireyttä.

Raision Vihreiden Valtuustoryhmän pj
Pekka Heikkilä

Raision kaupunginvaltuusto 11.11.2019