Kansanedustaja Heidi Hautala ja kahviyrittäjä Kristian von Essen sekä vihtiläiset yrittäjät Seija Lukkala ja Mikko Isokangas kävivät Vihdissä keskustelemassa lähiyrittäjyydestä ja yrittäjyyden uusista haasteista Timo Marsion johdolla. Seija Lukkalan ja Kristian von Essenin mielestä kuluttajat ovat heräämässä vastuullisuuteen, Mikko Isokangas näki kuluttajien vielä toivovan vain mahdollisimman paljon tavaraa mahdollisimman halvalla. Heidi Hautala totesi, etteivät tavaramäärän ja elintason kasvu ole lisänneet suomalaisten onnellisuutta enää kahteenkymmeneen vuoteen.
Lähiyrittäjä käyttää lähipalveluita
Seija Lukkala totesi, että hänen johtamansa Globe Hope yritys käyttää lähellä olevia palveluita ja työntekijöitä niin paljon kuin mahdollista. Näin kuljetusmatka ovat lyhyitä. Hän myös sanoo yrityksensä pyrkivän ekologisuuteen muissakin arkipäivän valinnoissa. Koko yritys lähti liikkeelle ajatuksesta, että Lukkala ei halua enää olla mukana tuottamassa maailmaan lisää tavaraa neitseellisistä raaka-aineista, vaan haluaa vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen myös vastuullisena yrittäjänä. Lukkala kertoi kaipaavansa kestävän kehityksen kauppakeskusta sinne, missä ihmiset jo kulkevat. Tässä kauppakeskuksessa kuluttaja voisi tehdä eettisesti kestäviä hankintoja. Tämä kestävän kehityksen kauppakeskuksen Lukkala nostaisi Suomen vientituotteeksi ja Vihdin kehityksen avaimeksi.
Kauppiasta huolestuttaa kehitys
Mikko Isokankaan mielestä kuluttajia viedään kuin pässiä narusta. Keskusliikkeet luovat tarpeita ja kulutushurmosta. Niiden toimesta pienet kaupat siirretään kylien keskustoista teiden varsille ja kulutuksen jatkuva kasvu lisää kiirettä ja autoilua. Maailma pumpataan yhä täydempään halpaa tavaa. Ihmiset eivät enää edes halua ostaa kestäviä tuotteita vaan heille riittää, että polkupyörä kestää vuoden, kunhan se on halpa.
Isokangas hillitsee ikävää kehitystä osaltaan siten, että ei suostunut lähtemään keskusliikkeen palvelukseen. Hän haluaa säilyttää oman itsenäisen kauppiaan asemansa, jossa voi panostaa palveluihin, kotimaisen tuottajan käyttöön ja laatuun. Hän myös vaatii kauppojen aukioloaikojen rajoittamista, jotta perheillä olisi aikaa olla yhdessä ja elämään tulisi jälleen rytmi. Isokangas kaipaa Nummelaan kävelykeskustaa, jossa on pieniä liikkeitä, ja keskusta pysyy elävänä. Isokangas myös korosti sitä, että varsinkin kaupan alalla pienet yksiköt työllistävät enemmän kuin suuret.
Lähiyrittäjä vaikuttaa koko ketjuun
Kristian von Essen tuo maahan kahvia, myös reilun kaupan kahvia. Hän totesi, että lähiyrittäjyys tai vihreä yrittäjyys voi olla myös vaikuttamista koko tuotantoketjuun. Omalla esimerkillä pienikin yritys voi saada suuret ketjut muuttamaan toimintatapojaan: esimerkkinä von Essen mainitsi Scandic -hotelliketjun kunnianhimoisen ympäristöohjelman. Hän myös kaipasi selkeämpiä ja valvottuja merkintöjä omantunnontuotteille; nyt kuluttajan on vaikea tietää, mitä erilaiset merkit paketin kyljessä todella tarkoittavat. Kristian von Essen myös totesi, että kotitalousvähennys on kannustanut mikroyrittäjyyteen, mutta tarvittaisiin ainakin kaksi tai kolme vastaavaa tukimuotoa, jotta yrittäjyys todella houkuttelisi.
Hintaa laadun kustannuksella
Heidi Hautala totesi, että tällä hetkellä suomalaiset kuluttavat hintaa laadun kustannuksella ja tavaraa ajan kustannuksella. Kuluttaminen ei lisää onnellisuutta ja tavaran jatkuva hankkimen lisää kiireen tuntua. Ratkaisuksi Hautala tarjoaa verotuksen muuttamista siten, että se suosii kestävyyttä ja palvelua raaka-aineiden sijaan. Tämä on kuitenkin hankalaa, koska päätöksentekojärjestelmät suosivat saavutettujen etujen säilyttämistä.
Elinkeinopoliittinen lautakunta takaisin
Kaikki panelistit toivoivat Vihtiin elinkeinopoliittisen toimielimen palauttamista. Tämän toimielimen tehtävä olisi pitkäjännitteisesti tukea ja seurata kunnan elinkeinoelämää siten, että Vihdistä tulisi viihtyisä ja yritteliäs kunta.
Parhaiten kunnat tukevat yrittäjiä kaavoitusratkaisuilla. Mikäli kaavoituksella suositaan asuntojen ja liikkeiden läheisyyttä, pienyrittäjät hyötyvät. Myös keskuskeittiöiden romuttaminen ja kävelykeskustan ja julkisen liikenteen kehittäminen suosisi pieniä yrittäjiä. Kouluissa pitäisi kasvattaa kestävään kulutukseen ja aloittaa yhteiskunnan arvoremontti sieltä. Julkisissa hankinnoissa pitäisi ympäristönäkökulma nostaa keskeiseksi valintakriteeriksi: tämä on kilpailulainsäädännön mukaan sallittua, kunhan tarjouspyynnöt laaditaan siten, että ne kohtelevat kaikkia tasapuolisesti. Hautalan mielestä kunta voisi tarjota tilat uudenlaiseen yrittämiseen luomalla Helsingin Kaapelitehtaan kaltaisia yhteisöjä, jossa pienet yrittäjät voisivat esimerkiksi käyttää yhteisiä taloushallinnon palveluita. Lukkala kaipasi uusien yritysten tukemiseksi pitempään jatkuvaa tukea ja neuvontaa. Yrittäjät totesivat TE-keskusten epäonnistuneen pienten yritysten tukemisessa.