Avointa pohdintaa tarvitaan

Julkaistu

Kategoria

Puheenvuoro valtuustossa 10.11.2008 Nippe

Kaavoitusohjelmasta

Äskeisten vaalien alla jokainen ryhmä puhui kevytväylien tärkeydestä. On mielenkiintoista seurata mihin se johtaa vai johtaako mihinkään.

On yleisesti tiedossa että lasten koulukuljetuksissa voitaisiin säästää huomattavasti jos muksut voisivat ajaa fillarilla kouluun. Nummelan eteläosan kaavassa tulee ehdottomasti huolehtia kevytväylien rakentamisesta myös työpaikka-alueille.

Autoilua voidaan vähentää huolehtimalla että työhön ja kouluun voi kävellä tai polkea.

Vihreät ovat esittäneet myös pyöräparkkien rakentamista tärkeimpiin taajamiin. Tulisi myös miettiä voiko linja-autopysäkkien katoksiin liittää pyöräsuojia.

Monasti näkee lukittuja fillareita katoksien lähellä puissa ja katuvarsilla lyhtypylväissä. Siihen tulee tarjota parempi ratkaisu. Pysäkkikatoksen katon tuplaaminen ei paljoa maksa mutta houkuttelisi pyöräilyyn työmatkan aluksi aamulla ja illalla toisinpäin. Pyöräparkin rakentaminen on halvempaa kuin autoparkin. Se kun ei kaipaa asvalttia eikä viemäröintiä. Yhden autopaikan hinnalla rakentaa ainakin 10 pyöräparkkia.

Tulevaisuudessa kun autoilua joudutaan monesta syystä vähentämään, tullaan työmatkoja tai osia niistä tekemään sähkömopoilla ja vastaavilla.

Kaavoittajan tuleekin aina huolehtia kevytväylien suunnittelusta uusille alueille ja valtuuston turvata rahat niihin.

Sellaista hölmöä tienrakennusta mitä nyt nähdään Pillistöntieltä lähtevänä uutena väylänä ei voida hyväksyä. Se tie ilman kevytväylää on täysi torso ja tuntuu hukkainvestoinnilta. Kunnan on nopeasti raavittava kasaan rahat valaistuun kevytväylään tien oheen.

Minulla on uusi ehdotus.

Ensin perustelut:

1. Maankäyttö ja rakennuslaki tulee muuttumaan 2010 ja sen seurauksena kaavoituksen valmistelu vaatii paljon lisätyötä.

2. Ilmastonmuutoksen torjuntaan pitää panostaa huomattavasti ja tehdä uusia avauksia.

3. Härkösen aikana kuntademokratiaa karsittiin ja suunnittelu keskitettiin hänelle. Kunnan organisaatiossa ei ole nyt mitään elintä jolle laajasti kuuluisi kunnan kehittäminen ja visiointi.

Ratkaisuksi ehdotan, että perustetaan kuntasuunnittelulautakunta, jolle siirretään Ympäristölautakunnasta kaavoitusasiat. Sen tehtäväksi tulisi myös palveluverkko, elinkeinoasiat ja energiakysymykset.

Kaavoitus on laaja kokonaisuus ja sitä tulee kehittää. Työtapana pitää olla luovempi ote, tiimityö, aivoriihet ja seminaarit. Meillä on hyviä kokemuksia Nummelan eteläosien kaavoituksen esiselvityksestä, joka A-konsulttien johdolla oli tehokas prosessi ja johti hyvään tulokseen. Vastaavia menettelyjä pitää lisätä.

Tuleva työpaikka-alue valtateiden välissä voidaan kehittää hyväksi jos ei anneta liikaa kaupallisten toimijoiden mellastaa ja sanella, vaan suunnitellaan asiat kestävää kehitystä tavoitellen. Ei ”BadIdea”-parkkeja vaan pysyviä työpaikkoja.

Tällä lautakuntamuutoksella saadaan myös tilaa ja voimia valmistelulle ilmastonmuutoksen torjuntaan. Nykyisellä työmäärällä YMPA on aivan liian kuormitettu. Pitkät listat ja kokoukset aikaansaavat sen, että lautakunnan jäsenillä ei riitä aikaa ja voimia kunnon perehtymiseen ja asioiden pohdintaan.

Muutos lisäisi demokratiaa mutta ei juurikaan kuluja. Esittelyyn menee aina sama työpanos ja kulut. Yksi pitkä kokous maksaa lähes yhtä paljon kuin kaksi lyhyempää. Mutta muutoksella kuntasuunnittelun laatu nousisi uudelle tasolle.

Tässä valtuusto voisi ottaa asioita taas enemmän hanskaansa ja tuoda politiikan merkityksen takaisin.

Nippe