Seuraava kirjoitus julkaistiin Luoteis-Uusimassa 5.1.2010.
Heidi Sume-Hänninen
Maailmanlaajuinen taloustaantuma, työttömyyden kasvu, vihtiläinen kouluverkkoselvitys, talouden sopeuttaminen, strategian päivittäminen, heikkenevät talousluvut, uusintavaalit, talousarvio vuodelle 2010… Uudelle valtuutetulle kunnallispolitiikka on näyttäytynyt melkoisen haastavana. Asioihin perehtymisen lisäksi oman aikansa on vienyt valtuusto- ja lautakuntatyön käytänteiden oppiminen. Voimavarana uuden opettelussa on ollut Vihreiden valtuustoryhmäläisten ja pitkään vihreässä toiminnassa mukana olleiden kanssa käydyt keskustelut. Vakavien asioiden edessä olemme kuitenkin pystyneet tekemään töitä ilolla. Positiivista mielialaa ehti opettaa meille edesmennyt Uma Aaltonen, joka kokemuksellaan opasti meitä politiikan aalloille.
Sosiaalinen kestävyys
Vihreiden valtuutetut ovat koko vuoden ajan pyrkineet nostamaan esiin ennaltaehkäisevän työn merkitystä perustellessaan kantojaan päätöksiä tehtäessä. Korjaavat toimet maksavat aina paljon enemmän, inhimillisyydestä puhumattakaan. Onneksi toimintaansa kehittävä Karviainen on lasten- ja nuorten palveluiden osalta tehnyt merkittäviä suunnitelmia ennaltaehkäisyn saralla. Vihdin sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten lukumäärä on noussut merkittävästi viime vuosina. Perheitä, lapsia ja nuoria tulisi tukea monella tavalla, jotta ikävät seuraamukset voitaisiin minimoida. Koulupuolella ehdotuksemme säilyttää tuntikehys kuluvana vuonna edellisen vuoden tasolla saatiin läpi. Näin luokkien ryhmäkoot eivät kasvaneet ja koulussa aikuisella on aikaa enemmän yhtä oppilasta kohden. Tosin syksyllä toimeenpantu sijaiskielto on tarkoittanut koulupuolella sitä, että oppilaat joutuvat opiskelemaan ja tulemaan keskenään toimeen ilman aikuista opettajan 1-3 sairaspäivän ajan.
Seuraavan vuoden talousarviossa säästetään henkilöstömenoista rajulla otteella. Tämä ei voi olla vaikuttamatta palveluiden tasoon. Päätös tuntuu myös kohtuuttomalta siksi, että Vihdin kunnassa palveluita on tuotettu jo nyt halvemmalla kuin muissa kunnissa. Ainoastaan koulupuolella menot ovat olleet suuremmat. Tärkeää on muistaa, että itse opetukseen on käytetty vähemmän rahaa muihin kuntiin verrattuna. Koulukuljetukset ja kiinteistöjen ylläpito ja hoito on siis kallista. On pikaisesti selvitettävä mm. koulukiinteistöjen hoidon ulkoistamisen kustannukset ja mietittävä, pitäisikö kunnan itse vastata kiinteistöjen hoidosta.
Sijaiskielloille ei näy kunnassamme loppua. Kun tämän lisäksi henkilöstöä ollaan vähentämässä entisestään, olisikin ensiarvoisen tärkeää, että eri toimipisteissä esimiehen johdolla keskusteltaisiin työssä jaksamisesta.
Kunnallisverokeskustelu
Suomalaiset maksavat eri kyselyjen mukaan mieluummin enemmän veroja kuin heikentävät palveluja. Silti valtuuston enemmistö päätti olla nostamatta kunnallista tuloveroa. Verotus tuntuu olevan joillekin valtuutetuille pyhä asia; sitä ei voi eikä saa korottaa. Valtuuston verokeskusteluissa tulikin useaan otteeseen esille edellisten veronkorotusten hävinneen jonnekin. Hävinneen jonnekin? Kummallista puhetta, niillä rahoillahan on pystytty tarjoamaan kuntalaisille vaikkapa terveydenhuolto- ja päivähoitopalveluita.
Vihreä valtuustoryhmä olisi ollut valmis veroja nostamaan, sillä ryhmän mielestä kaikkien pitäisi kantaa oma vastuunsa kunnan taloudellisesta ahdingosta. Kunnan perustehtävänä on palvella kuntalaisia mahdollisimman oikeudenmukaisesti. On epäoikeudenmukaista, että kovan ajan rasitukset osuvat yksinomaan niihin kuntalaisiin, jotka ovat riippuvaisimpia kunnan palveluista. Kunnallisveroa korottamalla olisi saatu mukaan myös ne väestöryhmät, joiden asemaa taloustaantuma ei ole tähän mennessä vaikeuttanut millään tavalla.
Ekologinen kestävyys
Suurella ilolla on voitu todeta, että Vihreiden lisäksi eri puolueiden, mm. Kristillisten ja Sdp:n, jäsenten käyttäneen valtuustossa puheenvuoroja sekä tehneen valtuustoaloitteita ekologisen kestävyyden puolesta! Tärkeä on myös muistaa, että kunnan ilmastostrategiatyö on käynnistynyt ja toimikunnan työ annettiin kuntalaisten arvioitavaksi joulukuussa. Kunnilla on tärkeä rooli päästökehitykseen vaikuttamisessa. Vihdin muiden kuntien ohella on esitettävä päästövähennystavoite (ainakin 20 % vuoden 1990 tasosta) ja toimenpiteet sen saavuttamiseksi.
Kohti avointa ja keskustelevaa valtuustovuotta
Ensimmäinen valtuustovuoden aikana on eniten hämmästyttänyt kokousten keskustelukulttuuri. Yhteistä keskustelua on helpompi saada aikaan, jos näkökannat tuodaan perustellusti esiin. Varsinkin budjettikeskustelut ovat olleet lähes olemattomat. Toki tämänkertainen talousarvion laadinta on ollut kaikille vaikea, kokemuksesta tai kokemattomuudesta huolimatta. On tullut käsitys, että yhteistä tahtotilaa ei ole haluttu löytää.
Myös kuntalaisten kuuleminen on tärkeä osa valtuutettujen työtä ja vihreät ovat esittäneet sähköisen vuorovaikutuksen lisäämistä kuntalaisten ja päättäjien välillä. Vihreät ovat pyrkineet avoimuuteen mm. järjestämällä tilaisuuksia, joihin kuntalaiset ovat olleet tervetulleita.
Nykyisessä valtuustossa on paljon uusia päättäjiä eri puolueista, joilla on mahdollisuus muuttaa valtuustokulttuuria yhteistyön suuntaan. Toivonkin, että tulevana vuonna yhteistyö tiivistyy ja jatkuu yli puoluerajojen. Yhdessä Vihtiä kehittämällä yli taantuma-ajan saamme varmasti aikaiseksi enemmän yhteistä hyvää kaikille kuntalaisille.
Näin joulun alla lopetan pohdintani otteeseen Saarikosken runosta:
Mitä muuta haluaisin joululahjaksi?
Ehkä muutaman kokonaan iloisen päivän
sanotaanko joskus kevätpuolella
kun laskut on maksettu
ja stipendi tiedossa
ja aurinko sulattaa mäntyjen oksilta lunta,
kaikki on käsillä:
haluaisin puhua siitä mitä on
niin että se
mitä ei ole vielä
on hiukan lähempänä jo.