Ilmasto muuttuu, nyt hiilidioksidipäästöjen vuoksi

20.10.2012

Ilmaston muuttuminen ei ole uutta ja ihmeellistä, mutta osaltamme olemme kaikki kiihdyttäneet ilmaston lämpenemistä ja voimme sitä siis myös hidastaa. Jokainen voi tehdä merkittäviä tekoja välttämällä yksityisautoilua, kierrättämällä, suosimalla kasvis- ja lähiruokaa, vähentämällä energiankulutusta ja edistämällä uusiutuvan, päästöttömän energian käyttöä.

Me Vihreät haluamme hidastaa ilmastonmuutosta Vihdissä esimerkiksi kehittämällä joukkoliikennettä ja edistämällä kevyen liikenteen väylien rakentamista. Kattava kevyen liikenteen verkosto tuo myös säästöjä!

Mistä tässä on kyse

Maapallon 4,5 miljardin vuoden olemassaolon aikana sen ilmasto on muuttunut moneen kertaan. Maapallon menneeseen ilmastoon ovat vaikuttaneet monet tekijät, kuten jääkausivaihteluita selittävät maapallon kiertoradan muutokset. Ilmasto muuttuu, koska ilmakehän koostumus vaihtelee, erityisesti hiilidioksidin määrä vaihtelee myös luontaisesti. Viimeaikaista

ilmastonmuutosta kuitenkin selittää ihmisen toiminta ja sen tuloksena ilmakehään päässeet kasvihuonekaasut, kuten hiilidioksidi ja metaani. Nykyinen ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuus on korkein ainakin viimeiseen 800 000 vuoteen.

Kasvihuonekaasupitoisuuden nousu on myös ollut erittäin nopeata. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on hillitsemättömänä nousemassa tasolle, jonka seuraukset ihmiskunnalle ja maapallon ekosysteemeille ovat vaaralliset. Mikäli kasvihuonekaasujen päästöt jatkuvat maailmanlaajuisesti nykyisellä tasolla, vuosisadan loppuun mennessä ilmastomme on lämpimämpi kuin tuhansiin vuosiin

Tiedeyhteisö on vakuuttunut

Ilmastonmuutoksen tieteellinen perusta on vahva ja se perustuu maailmanlaajuisen tiedeyhteisön hyväksymiin tutkimustuloksiin. Ilmastotutkijat ovat todenneet, että maailman keskilämpötilan nousu on ollut 1970 -luvulta alkaen noin 0.15 astetta vuosikymmentä kohden. Nousun taustalla on etenkin hiilidioksidipitoisuuden kasvu.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC kokoaa noin 6 vuoden välein maailmalla tehdyn ilmastonmuutosta koskevan tutkimustiedon laajaksi yhteenvetoraportiksi. Yhteenvedot edustavat tiedeyhteisön ylivoimaisen enemmistön näkemystä ilmastonmuutoksesta.

Kunkin raportin kirjoittajiksi valitaan noin tuhat tutkimus- ja julkaisutyönsä puolesta arvostettua tiedemiestä eri aloilta. Raporteilla on myös ollut suomalaisia kirjoittajia, jotka edustavat useita tutkimuslaitoksia (kuten VTT, Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus, Tilastokeskus, Metla, MTT). IPCC:n raporttien tarkastukseen osallistuu myös tuhatpäinen asiantuntijoiden joukko. Harvaa yhteenvetoa maailmassa onkaan laadittu yhtä kattavasti kuin IPCC-yhteenvetoja.

Lisätietoa on tarjolla

Ilmastonmuutosta koskevaa luotettavaa tietoa on koottu kattavasti Ilmasto-opas.fi –verkkopalveluun. Sen artikkeleissa ilmastonmuutokseen liittyviä teemoja käsitellään monipuolisesti ja annettujen viitteiden avulla kiinnostuneet voivat hakea edelleen tarkempaa tietoa. Myös IPCC:n yhteenvetoraportit ovat julkisesti saatavilla verkossa. Verkosta löytyy myös ohjeita ilmastonmuutoksen torjuntaan: esimerkiksi ilmasto.org tarjoaa pelejä ja tietoa erityisesti koululaisille.

Vihdissä on ilmastostrategia

Vihdissä on laadittu kunnan oma ilmastostrategia. Sen avulla ohjataan kuntapoliitikkoja ja virkamiehiä torjumaan ilmaston muutosta. Ilmastonmuutoksen hillintä ei aiheuta vain kustannuksia, vaan luo myös mahdollisuuksia uudelle yritystoiminnalle.

Fossiilisten polttoaineiden, öljyn, kivihiilen ja maakaasun, korvaaminen uusiutuvilla ja kotimaisilla raaka-aineilla lisää omavaraisuuttamme, luo uusia työpaikkoja, vähentää riippuvuuttamme ulkomaisesta energiasta ja fossiilisten polttoaineiden hintojen heilahteluista. Uusiutuvien energiamuotojen käyttö, energiatehokkuuden lisääminen ja energiansäästö ovat järkeviä toimia riippumatta ilmastonmuutoksesta.

Ilmaston muutos koskettaa meitä kaikkia ja jokainen voi sitä osaltaan torjua. Tervetuloa mukaan ilmastotalkoisiin!

ilmastoasiantuntija Susanna Kankaanpää

tekninen insinööri Jari Haapala

taloushallinnon assistentti Ulla Hakamäki

suunnittelupäällikkö Olli Pekka Hatanpää

kehittämisasiantuntija Sikke Leinikki

ostaja Satu Mali

yrittäjä Nippe Nikander

luokanopettaja Heidi Sume-Hänninen

Vihdin Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaita

Tule mukaan!

Seuraa Vihdin Vihreitä

Arkisto