Aluevaaleissa äänestetään päättäjiä

Julkaistu

Kategoria

,

Sote -uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimi siirtyvät uusien hyvinvointialueiden järjestettäväksi. Tähän saakka niistä ovat vastanneet  kunnat/kaupungit itse, joko yksin tai yhdessä vaikkapa kuntayhtymän kautta – esimerkiksi Vihti ja Karkkila yhdessä Karviaisessa.

Vihti kuuluu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen yhdessä Karkkilan, Espoon, Hangon, Inkoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin ja Siuntion kanssa. Alueella asuu yli 470 000 ihmistä. Kylissä, kaupungeissa, lähiöissä ja taajamissa. Jotkut keskellä kaikenlaisia mahdollisia julkisia ja kaupallisia palveluja, jotkut kaukana kaikesta. Näiden ihmisten arjessa tärkeitä sosiaali- ja terveyspalveluita järjestetään ja hoidetaan jatkossa hyvinvointialueella.

Tammikuussa 2022 käydään ensimmäiset aluevaalit. Niissä valitaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuusto, jonka ensimmäinen vuosi kuluu koko alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen palveluverkoston suunnittelussa.  Käytännössä valtuusto päättää mm. palveluverkon laajuudesta, palveluiden järjestämisen tavasta ja asiakasmaksuista. Länsiuusimaalaisen näkökulmasta valtuusto päättää konkreettisesti vaikkapa siitä, missä on lähin terveyskeskus, hammashoitola, neuvola ja paloasema. Tai miten ja mistä saa kotihoitoa tai lastensuojelua, mielenterveys- tai päihdepalveluita. Ja myös siitä, mitä länsiuusimaalainen mistäkin palvelusta maksaa, milloin saa palvelusetelin jne.

Ensimmäiseen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua. Ehdokkaita vaaleihin asettavat poliittiset puolueet ja valitsijayhdistykset, ja ehdokkaat ovat ehdokkaina koko hyvinvointialueen alueella. Äänestäjät äänestävät vain oman hyvinvointialueensa ehdokkaita ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti.

Jokainen ehdolla oleva ja valituksi tuleva valtuutettu edustaa kotikunnastaan riippumatta koko hyvinvointialuetta. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että vihtiläinen aluevaltuutettu katsoo asioita myös vihtiläisen silmin. Ja vihreä vihtiläinen valtuutettu katsoo asioita yhdenvertaisuuteen, palvelujen oikea-aikaisuuteen sekä hyvinvointivaltion puolustamiseen ja kehittämiseen tahtovan silmin.

Aluevaaleissa äänestetään siis päättäjiä. Sillä, keitä nämä päättäjät ovat, on väliä. Hyvinvointialueen palvelut koskettavat väistämättä meitä jokaista jossain vaiheessa arkea ja elämää. Vihreiden Aluevaaliohjelmassa todetaan: ”Tulevissa aluevaaleissa valitut päättäjät linjaavat hyvinvointialueiden toimintaa pitkälle tulevaisuuteen. Vaikka rakenne on uusi, palvelujen tarve on tuttu. Nyt ratkaistaan ovatko palvelut laadukkaita, pääseekö niiden piiriin nopeasti, missä niitä annetaan ja miten sujuvasti ne toimivat yhdessä. Koko sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa tulee kunnioittaa ihmisten yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia. Samalla uudistuksen tulee edistää tasa-arvoa ja yhtenäisiä hoitoketjuja sekä palvelutuotannon vaikuttavuutta, laadukkuutta ja tehokkuutta”.

Vihreiden valtakunnalliseen aluevaaliohjelmaan tutustut täällä: Aluevaaliohjelma – Vihreät (vihreat.fi)

Mitä hyvinvointialue tarkoittaa, selviää täältä: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue | Espoon kaupunki

Aluevaaleista voit lukea lisää täältä: Aluevaalit – Vaalit