Kunnan metsiä ei hakata ennen päivitettyä metsänhoitosuunnitelmaa

Julkaistu

Kategoria

, ,

Kunnan panostettava henkilöstöön ja uuteen metsänhoitosuunnitelmaan

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti  kokouksessaan 7.11. 2022  Vihreiden esityksen siitä, että kunta pidättäytyy omien metsiensä hakkuista kunnes uusi metsienhoitosuunnitelma on vuoden 2023 aikana tehty.

Päätös kirjattiin Vihdin kunnan talousarvioon 2023 ja taloussuunnitelmaan 2024-2025.

”Kuntastrategian erittäin hyvänä tavoitteena  on liikkumisen mahdollistaminen lähiluonnossa. Se on paitsi hyvinvointia suuresti edistävä myös Vihdin hienossa luonnon ympäristössä helppo toteuttaa, ” totesi Olli Pekka Hatanpää Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa. Taloudellisestikaan kyse ei ole suurista summista. ”Kunnallistekniikan tulosalueen tuloista vähennetään 120 000 euroa. Summa pienentää kunnan ylijäämää, mutta ei kunnan omaisuuksien arvoa”.

Hatanpää totesi myös, että nykyinen, vuoteen 2024 ulottuva metsienhoitosuunnitelma on vanhentunut. Vihreät tekikin valtuustoaloitteen jo tammikuussa 2022 metsienhoitosuunnitelman pikaisesta päivityksestä, mutta se ei toistaiseksi ole kunnassa edennyt. Nyt kunnassa pidättäydytään muista kuin pakollisista tuholaisten tai myrskyjen aiheuttamien tuhojen vaatimista tai jo sitovasti sovittujen alojen hakkuista kunnes uusi suunnitelma on tehty.

Tässä alla Olli Pekka Hatanpään koko puheenvuoro talousarvioesitykseen liittyen:

”Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut kuulijat

Ehdotusta ensi vuoden talousarvioksi oli vaihteeksi ilo lukea. Se sisälsi monia positiivisia yllätyksiä tänä rankkana ja uhkaavana aikana. Merkittävä ylijäämä, ilmastobudjetti osana talousarviota ja aikomus laatia kunnalle luonnon monimuotoisuusohjelma olivat hienoja. Tästä suuri kiitos valmistelijoille ja yksimieliselle kunnanhallitukselle.

Muutamia tulevaisuuden kehittämiskohteita sekä yksi pieni, mutta tärkeä muutosehdotus. Kunnan elinvoimaisuuden kannalta ja varsinkin, jos ja kun tavoitellaan kasvua, Vihdin tärkein kehitettävä asia on kunnan saavutettavuus. Tämä on uudessa strategiassa hyvin tuotu esiin ja kevyenliikenteen väyliä on tarkoitus lisätä. Kunnan saavutettavuuden parantaminen edellyttää kuitenkin toimenpiteitä ja taloudellisia panostuksia julkiseen liikenteeseen, joita ei vielä suunnitelma-ajalla ole osoitettu ja joilla voitaisiin saada aikaan yhteinen lippujärjestelmä, runkolinjoja Vihdin kirkonkylän, Ojakkalan ja Otalammen kautta sekä riittävät liityntäpysäkit. Parempia julkisen liikenteen yhteyksiä tarvitaan, jotta näiden alueiden kaavoitetut tontit voisivat alkaa käymään kunnolla kaupaksi. Saavutettavuuden parantamiseen ei riitä panostukset pelkästään ”Tunnin junaan”, joka tuo lisäyhteyksiä aikaisintaan ensi vuosikymmenellä, jos silloinkaan.

Strategian hyvinvoivat vihtiläiset kohdassa yhtenä erittäin hyvänä tavoitteena on liikkumisen mahdollistaminen lähiluonnossa. Se on paitsi hyvinvointia suuresti edistä myös Vihdin hienossa luonnon ympäristössä helppo toteuttaa, kunhan emme tee virheitä. Merkittävin osa vihtiläisiä asuu Nummelassa, jonka keskeisin lähiluonto on upea harju. Se on liian arvokas alue epävarman yritystoiminnan tavoittelulle.

Talousarvion kunnallistekniikan kohdalla sivulla 107 on esitetty hyvät uudet tavoitteet metsien kestävästä hoidosta, mutta niitä ei heti kuitenkaan aiota toteuttaa, vaan vanhentunutta metsänhoitoyhdistyksen vuoteen 2024 ulottuvaksi laatimaa suunnitelmaa ollaan noudattamassa. Meistä hakkuista tulee pidättäytyä kunnes uusi metsänhoitosuunnitelma valmistuu. Esitämme, että talousarviossa esitettyjen tavoitteen toteuttamiseksi täytyy metsien hoitoa koskevan kappaleen viimeistä virkettä muuttaa seuraavasti: ”Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii kunnassa panostamista niin henkilöstöön, kuin uuden metsänhoitosuunnitelman laatimiseen vuoden 2023 aikana, jolloin pidättäydytään muista kuin pakollisista tuholaisten tai myrskyjen aiheuttamien tuhojen vaatimista tai jo sitovasti sovittujen alojen hakkuista.”

Tämän vuoksi samalla esitämme, että sivulla 105 esitetyistä kunnallistekniikan tulosalueen tuloista vähennetään 120 000 euroa. Summa pienentää kunnan ylijäämää, mutta ei kunnan omaisuuksien arvoa. Muita muutosesityksiä talousarvioon ja taloussuunnitelmaan meillä ei ole.