Tausta
Vihdin Vihreät teki valtuustoaloitteen 28.3.2022 Vihdin kunnan omistamien metsien
monitavoitteisen ja kestävän käytön kehittämisestä. Aloitteessa todettiin, että kunnan metsien käyttöä ovat ohjanneet pitkälti hakkuutulot, vaikka metsillä on kosolti muitakin arvoja: virkistys- ja liikunta-arvot tukevat suoraan ajatusta aktiivisten ihmisten Vihdistä, ja metsäluonnon suojeleminen edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja hillitsee ilmastonmuutosta. Aloitteen pohjalta käynnistyi Vihdin uuden metsänhoitosuunnitelman laatiminen.
Käynnistyneen suunnitelmatyön tavoitteiden asettamiseksi Vihdin Vihreät teki uuden valtuusto- aloitteen 12.6.2023. Siinä todettiin, että kunnan metsänhoitosuunnitelma ei voi olla pelkästään puiden hakkuusuunnitelma, jonka tavoitteille kaikki muut metsän käyttö- ja olemassaolotavat ovat alisteisia.
Tässä aloitteessa esitettiin, että ennen hakkuusuunnitelman tekemistä kunnan on selvitettävä
- mitkä kunnan metsistä ovat tärkeämpiä virkistyskäytön kannalta ja päätettävä mitkä metsät jätetään metsätalouden ulkopuolelle ensisijaisesti virkistyskäyttöön.
- mitkä metsät ovat tärkeitä elinympäristöjä ja siten suojelun arvoisia tai jopa lakisääteisesti suojeltavia luonnon monimuotoisuuden edistämisen kannalta,
- miten Vihdin kantaa ja päättää oma osansa hiilinielutavoitteesta, jolla kunta vastaa velvoitteeseen tehdä osansa ilmaston muutoksen hillitsemiseksi.
Tavoitteiden asettamista perusteltiin sillä, että on parempi rajata osa metsistä talouskäytön ulkopuolelle, kuin yrittää tehdä jokaisella alueella kompromissi eri tavoitteiden välillä.
Lausunto / mielipide Vihdin metsänhoitosuunnitelman 2025-2034 luonnoksesta
Metsänhoidon suunnitelmatyö on tuottanut mittavan aineiston kunnan tämänhetkisestä metsäomaisuudesta. Kiitämme myös kuntalaisten osallistamisesta ja luonnoksen asettamista kommentoitavaksi. Luonnoksen pohjalta työtä on hyvä jatkaa.
Vihdin Vihreissä ymmärretään, että kunnan metsissä voidaan harjoittaa myös metsätaloutta ja että osa metsistä sijaitsee kaava-alueilla, joissa metsää ja luontoa ylipäätään valmennetaan rakentamista varten. Kunnan metsien taloudellinen tuotto on kunnan kokonaistaloudessa suhteellisen pieni, joten kunnan metsien hyöty ja arvo mitataankin moninkertaisena muilla tavoilla: kuntalaisten virkistyskäyttönä ja terveyshyötyinä, paikallisten yritysten toimintaympäristönä, koulujen ja päiväkotien oppimisympäristöinä, kunnan veto- ja pitovoimatekijänä sekä monimuotoisena luontona ja ilmastonmuutoksen torjunnan keinona.
On valitettavaa, ettei kunta muodostanut ja käsitellyt demokraattisessa prosessissa metsänhoito-suunnitelmalle tarkempia, valtuustoaloitteen 12.6.2023 mukaisia tavoitteita. Luonnoksesta puuttuvat 1) suojelutavoite, 2) suojeluun tai virkistyskäyttöön rajattavien alueiden selvitys ja 3) arvio metsätalouden vaikutuksista virkistysarvoihin ja paikallisten yrittäjien ja yhdistysten toimintaan. Metsänhoitosuunnitelman luonnoksen esipuheessa toki luetellaan monia tavoitteita, mutta ne eivät konkretisoidu, joten luonnos on ensisijaisesti tehty metsätalouden ohjeeksi.
Vihdin Vihreät esittää, että esitettyä metsänhoitosuunnitelman luonnosta täydennetään asettamalla edellä mainitut tavoitteet.
Lisäksi lopullisen suunnitelman tekoa tulee täydentää ja siihen kirjata seuraavia periaatteita:
- Vihdin kunnan metsien käytön ensisijaisina tavoitteina tulee olla virkistyskäytön edistäminen, asuinalueiden läheisyydessä olevien metsien mahdollisimman vähäinen ja hellävarainen käsittely, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan osallistuminen kasvattamalla hiilivarastoa ja -nielua.
- Samaan aikaan metsäsuunnitelman kanssa laadittiin Vihdin kunnan LUMO-ohjelma, jonka toimintakaudeksi on asetettu vuodet 2024–2030. Vihdin kunnan luonnon monimuotoisuus-ohjelman tarkoitus on kuntastrategian mukaisesti edistää luonnon ja ympäristön hyvinvointia sekä mahdollistaa luonnon monimuotoisuuden säilyminen.
- Kunnanvaltuusto hyväksyi 10.06.2024 LUMO-ohjelman toimintakaudelle 2024-2030 sillä lisäyksellä, että hoitotoimien yhteydessä hakkuualueelle jätetään lahopuuta vähintään 13 kuutiota hehtaarille. Metsänhoitosuunnitelman luonnoksessa on lukuisia kohtia, jotka tulee päivittää LUMO-ohjelmassa päätetyn mukaisesti. Kunnassa ei voi olla keskenään ristiriitaisia ohjelmia tai toimintaa ohjaavia suunnitelmia; metsänhoitosuunnitelma ja LUMO-ohjelma muodostavat yhdessä kunnan metsäpolitiikan perustan.
- Virkistysmetsissä, joita ovat ainakin taajamien ja asuinalueiden lähimetsät sekä Vihdin strategisessa yleiskaavassa osoitetut alueet – kuten Nummelanharju ja Pääkslahti -, tulee käyttää hallitun luonnontilan periaatetta. Harvennukset ja poimintahakkuut on toteutettava tuottaen ympäristölle mahdollisimman vähän haittaa. Puita kaadetaan vain silloin kun se on metsän virkistys- ja luontoarvojen kannalta perusteltua, tai silloin kun vilkkaasti käytettyjen alueiden turvallisuus ja toimivuus sitä vaatii. Avohakkuita ei tehdä, mikäli se ei ole ehdottoman välttämätöntä esimerkiksi hyönteistuhoriskien takia. Lintujen pesimäaikaisista hakkuista luovutaan kokonaan.
- Vuonna 2010 tehty kunnan METSO-kriteerien mukainen luontoarvokartoitus tulee päivittää, kuten aikaisemmin on jo päätetty. Selvityksen perusteella kunnan tulee pyrkiä liittämään ohjelmakelpoisia metsiään METSO:on aina kun valtiolla on siihen tarjolla rahoitusta. Ohjelman mukaiset rauhoitusmääräykset on laadittava siten, että ne tukevat osaltaan kestävää luonnon virkistyskäyttöä.
- Talousmetsien hoidossa standardiksi on otettava FSC-sertifikaatio. Silloin myös talousmetsissä tulee pyrkiä lisäämään luontoarvoja ja ennen toimenpiteisiin ryhtymistä tulee varmistaa, ettei alueella ole metsälain erityisen tärkeitä elinympäristöjä, luonnonsuojelulain suojelemia luontotyyppejä eikä muita arvokkaita elin- tai kulttuuriympäristöjä sekä onko alue virkistyksen kannalta merkitsevä. Vesistöjen suojavyöhykkeiden osalta tulisi kuitenkin ylittää sertifikaation vaatimukset vesistöjen suojelemiseksi hakkuualueelta valuvilta ravinteita ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi. Riittävillä vyöhykkeillä kunta tukisi omia toimiaan toimia vesistöjen tilan parantamisessa.
Aloitteessaan Vihreät toivoo kunnan panostavan myös tiedotukseen siten, että kuntalaiset tietävät, mitä metsille tehdään, miksi ja milloin. Tiedotus yhdistettynä vähintään metsänhoitosuunnitelmassa olevaan karttaan, joka näyttää missä kunnan metsät ovat, palvelisi kuntalaisia aiempaa paremmin.
Vihdissä 19.12.2024
Vihdin Vihreät ry, puolesta
Erja Väyrynen
puheenjohtaja
erja.vayrynen@vihreat.fi