Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma

6.10.2012

Hyvinvointisuunnitelman päivittäminen

Kunnanvaltuusto  1.10.2012

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on erinomainen väline suunniteltaessa lapsille ja nuorille suunnattuja palveluja. Kun suunnitelmaa päivitetään vuosittain, voidaan seurata palveluiden sekä  terveyskyselyjen perusteella lasten ja nuorten terveystottumusten kehittymistä. Näin voidaan suunnata palveluja ja löytää painotukset tarpeen mukaan.

Suunnitelmaa lukiessa voi todeta, että kuluneen valtuustokauden aikana on tehty hyviä päätöksiä, vaikkakin osa lain tai määräysten pakottamana:

  • terveydenhoitajien määrä on noussut, esim. kouluterveydenhoitajilla on alle 600 lasta/hoitaja kun määrä muutama vuosi sitten oli jopa 350 enemmän.
  • Vihdoin lukioonkin on saatu kokopäiväinen terveydenhoitaja neljänä päivänä viikossa
  • perhetyöntekijöiden lisäämisellä on jo aiemmin todettu olevan merkitystä huostaan- otettujen lasten määrän laskuun
  • koulupuolelle on perustettu uusia opetusryhmiä: joustavan opetuksen -, valmistava -ja kuntouttava luokka

Nämä kaikki on Vihreiden jo kauan tärkeänä pitämää ennaltaehkäisevää toimintaa.

Lukio odottaa edelleen psykologia. Talousarviossa se nostetaan listalle.

Suunnitelmasta selviää, että lastensuojeluilmoitusten määrä on selkeästi noussut vuonna 2008 tulleen uudistetun lastensuojelulain myötä. Tässä uudistuksessa  pyritään suuntaamaan lastensuojelun painopistettä ennaltaehkäisyyn, avohuoltoon ja perheiden varhaiseen tukeen sekä viranomaisten yhteistyön parantamiseen

Vihdin tilanne lastensuojeluilmoitusten osalta:

2008 tehtiin 150, 2009 317, 2010 406 ja 2011 520 ilmoitusta.  Ilmoitusten määrän nousu ei ole pelkästään huolta herättävää. Toki hädässä olevien lasten määrä on todennäköisesti kasvanut, mutta uskomme enemmänkin sen olevan seurausta esim. kasvatus- ja lastenhoitoalalla toimivien työntekijöiden asian tietoisuuden kasvusta. Lasten kanssa työskentelevillä viranomaisillahan kuten myös poliisilla on velvollisuus ilmoituksen tekoon. Siis pakko. Yksityisillä tahoilla kuten naapureilla on sen sijaan oikeus lastensuojeluilmoituksen tekoon.  Ilmoitus voi olla sellainen, ettei se johda jatkotoimenpiteisiin. Lastensuojelutyön ammattilaiset ratkaisevat, ryhdytäänkö ilmoituksen perusteella tukemaan eri keinoin perhettä ja lasta. Matala ilmoituskynnys on lasten edun mukaista ja sitä ennaltaehkäisevää toimintaa, joka tuo mukanaan myös säästöjä.

Lastensuojeluilmoitus sanana voi osalle huoltajista  tuntua ahdistavalta. Ilmoituksen seurauksena voidaan joskus pienilläkin keinoilla tukea perhettä ja lasta.

Vihreiden valtuustoryhmä kiittää Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman  päivittämisestä vastannutta työryhmää, hyväksyy sen edellä mainituilla kommenteilla sekä hyväksyy ehdotuksen aikataulutuksesta vuoden 2014 päivitystyölle.

Vihreiden valtuustoryhmä

Tule mukaan!

Seuraa Vihdin Vihreitä

Arkisto