Valtuustoaloite lukutaitotyöstä

19.3.2024

Vihreiden valtuustoaloite 18.3.2024 Vihdin ryhtymisestä määrätietoiseen ja strategiseen, kaikki hallinnonalat läpäisevään lukutaitotyöhön

v

Valtuustoaloitteen esitti valtuustoryhmän puheenjohtaja Ida Välimaa.
x
Lukutaito on yksi tärkeimmistä taidoistamme, keskeinen sivistyksen taito, korvaamaton kansalaistaito, hyvinvoinnin osatekijä, osaamisen takaaja, rauhan edellytys ja niin edelleen.
Olemme saaneet olla ylpeitä korkeasta lukutaidon tasostamme. Nyt saamme olla kauhuissamme siitä tavasta, jolla lukutaito heikkenee. Lähes 15% nuorista päättää peruskoulunsa erittäin heikolla lukutaidolla. Toiminnallisesti erittäin heikkolukutaitoisia oli reilut kymmenen vuotta sitten yli 350 000. Määrä on kasvanut ja kasvaa yhä. Emme voi taivastella kehitystä, meidän on toimittava.
Kansallinen lukutaitostrategia luettelee lukuisia Lukeva kunta -toimenpide-ehdotuksia. Oleellista on, että lukutaitotyö kirjataan hyvinvointikertomukseen sekä kuntastrategiaan, siihen sitoudutaan kaikissa eri hallinnonaloissa niin kuin niiden luontevaa on työhön osallistua ja että työ läpäisee kaikenikäiset kuntalaiset. Erikseen olisi myös hyvä miettiä, miten kouluissa on resursoitu lukutaitotyö ja miten siihen voidaan edelleen panostaa.
En malta olla huomauttamatta, että lukutaidon tärkein palanen on lineaarinen lukutaito. Monilukutaito ei ilman lineaarista kehity. Siihen tarvitaan kirjoja. Fyysisiä kirjoja. Kunnassamme on lukuisia lukemisen asiantuntijoita vaikkapa kouluissa ja kirjastoissa. Yhteistyötä tehdään vahvana jo nyt, mutta rintamaa on tiivistettävä. Lisäksi työhön voi ja kannattaa osallistaa kolmannen sektorin toimijoita.
Me tarvitsemme nähdäkseni tämän kriisin selättämiseen myös muita päättäviä tahoja. Mutta meistä kunnista se liikehdintä voi lähteä. Vihreiden valtuustoryhmä esittää, että Vihdin kunta ryhtyy hallinnonalat ja strategisen työn läpäisevään suunnitelmalliseen lukutaitotyöhön, jonka toteutumista ja vaikuttavuutta myös seurataan.
x

Tule mukaan!

Seuraa Vihdin Vihreitä

Arkisto