Select Page

Nyt ollaan jännän äärellä.

Tänään jätettiin kaksi varsin vastakkaista aloitetta kunnan metsistä. Meidän Marianne Jokinen ehdotti, että ”kunta suojelee kaikki yli satavuotiaat metsänsä sekä kunnan metsät, jotka täyttävät Metso -ohjelman edellytykset samoin kuin lähimetsät laissa säädetyllä tavalla”
ja
”Myös niin sanotut virkistysmetsät tulee suojella, kuten Kemiön keskustan pohjoispuoliset metsät”
sekä
”Se osa kunnan muista metsistä, joka soveltuu jatkuvaan kasvatukseen, tulee hoitaa tämän menetelmän mukaisesti.”

SFP:n Niklas Salminen aloittaa toteamalla, että kunnan metsien hoidossa on puutteita. Tästä olemme aivan samaa mieltä. Hänen mukaansa kunnan metsät kasvavat vuodessa noin 2 400 m3, josta voisi saada lähes 100 000 euroa, vuosittain. Tämä on jonkinmoisessa ristiriidassa viime vuonna käsittelyssä olleen metsänhoito-ohjelman kanssa, jossa keskimääräinen vuosittainen nettotulos kunnalle olisi 60 000 €. Kuka on oikeassa? Niklas ehdottaa aloitteessaan, että kunnan metsiä varten tehtäisiin metsänhoitosopimus, jonka avulla kunnan metsien toimet suunnittelusta hakkuisiin voidaan ulkoistaa. Suunnitelmia on nyt jo väännetty useamman vuoden, hakkuut tullan joka tapuaksessa käsittääkseni ulkoistamaan.

Nyt on mielenkiintoista nähdä, minkälaista keskustelua ilmeisesti ihan lähitulevaisuudessa järjestettävässä kuntalaistilaisuudessa kunnan metsien hoidosta käydään ja minkälaiseen lopputulokseen päädytään. Samallahan meillä on menossa ympäristöohjelman päivitys, johon metsä-asiat tietysti kuuluvat useallakin tavalla: monimuotoisuus, hiilinielu jne. Ja se viime vuonna hyväksyttämättä jäänyt mtsänhoito-ohjelma on kuulemma jo valmiina, mutta milloin se tulee teknisen lautakunnan käsiteltäväksi, siitä ei saa selvää vastausta. Nämähän täytyy tietysti synkronoida, ettei metsänhoito-ohjelmassa päästetä jotain muuta kuin ympäristöohjelmaan on laitettu.

Joka tapauksessa ympäristö- ja luontoasioiden hoito kunnassamme tulee nostaa niille kuuluvalle paikalle, senhän vaatii jo lakikin (pykälä 6 , Laki kuntien ympäristönsuojelun hallinnosta). Myös resursseja on lisättävä, niin rahaa kuin henkilöstöä. Ja luotava sujuva yhteistyö erilaisten yhdistysten ja kunnan välillä hoitamaan ja ideoimaan luonto- ja ympäristötekoja. Tulossa oleva organisaatiouudistus on mitä mainioin ajankohta tehdä tämä.

Odotamme siis mielenkiinnolla kutsua metsäkeskustelutilaisuuteen sekä minkälainen esitys ympäristöohjelmasta on tulossa teknisen lautakunnan käsittelyyn 19.4.22.

– Satu Zwerver –

!!! !!! 12.4.22. 9:56.
Juuri tulleen tiedon mukaan tekninen ei pidä kokousta 19.4., koska kiireellisiä asioita ei ole. Ohjelma menee nyt suoraan hallitukselle. Minusta tämä aiheuttaa demokratiavajeen. Kuntalaisilla ei nyt ole mahdollisuutta tutustua ohjelmatekstiin tässä vaiheessa ja ottaa yhteyttä poliitikoihin, jotta tekstiin vielä voitaisiin tarvittaessa vaikuttaa. Yksi vaikuttamistaso otetaan pois. Olisiko mahdollista siirtää toukokuun teknisen kokous kahta-kolmea viikkoa aikaisemmaksi, niin että se olisi ennen hallituksen kokousta, jossa ympäristöohjelma käsitellään?   !!!  !!!