Select Page

Idag diskuterar kommunstyrelsen nästa års budget. Och vilken glädje är det att se hur väl och tydligt miljö- och klimatfrågorna äntligen har integrerats i kommunens verksamhet!

I budgeten står det: ”I kommunens miljöprogram har tre huvudmålsättningar satts: Kolneutralitet, värnandet av naturens mångfald och vattendragens tillstånd. Miljöprogrammets åtgärder överförs till årliga mål genom att de kopplas till årliga mål i budgeten.”

 

Och sedan listas det 9 olika åtgärder som kommunen bör vidta nästa år:
1. Miljökoordinator anställs
2. Miljösommarjobben fortsätter
3. Pilotprojekt för främjande av Skärgårdshavets vattenskydd genom utökning av jordbrukets behandlingsmetoder
4. Kampanjer och informationstillfällen om energisparåtgärder
5. Koldioxidsnåla logistiklösningar stöds och utvecklas
6. Gatubelysningen byts ut till energisnåla LED-lampor
7. Bidrag för lokala åtgärder för att förbättra vattendragens tillstånd
8. Kommunen går med i kommunernas energieffektivitetsavtal
9. Miljöfostran i alla åldrar: En till skola eller daghem med i ”Grön flagg” miljömärket

I budgeten anges också vem som är ansvarig för alla åtgärder, vilket är gör det hela mycket tydligt. Annars också är den nya layouten i budgeten lyckad.

Budgeten ökar dock inte särskilt mycket genom dessa åtgärder, eftersom åtgärderna 2, 4 och 9 ingår i den normala verksamheten och för miljökoordinatorn får kommunen 40 000 € i statligt stöd. Den största enskilda summan är utbyte av LED-lampor (200 000 €), vilket säkert kommer att ge besparingar för kommunen. Extern finansiering behövs för pilotprojektet om vattenskydd. För punkterna 5, 7 och 8 har sammanlagt 50 000 euro avsatts.

Inga pengar har öronmärkts för skogsskydd. Vi följer med vad de innevarande skogsinitiativen kommer att ge. Det Grönas motion om skydd av gammelskogar och SFPs och Centerpartiets initiativ om försäljning av kommunala skogar är ännu inte behnadlade.

Detta är dock bara kommundirektörens förslag. Det återstår att se hur budgeten kommer att ändras under diskussionerna i styrelse och fullmäktige.