Select Page

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja, Jonna Lappalainen Keskustasta kertoi eilen Facebookissa, että lautakunta oli käynyt vilkasta keskustelua perusopetussuunnitelmasta ja päätettiin mm., että Dalsbruks skolanin 7-9 luokkien tilannetta selvitetään lisää.

Hyvä niin. Taalintehtaallahan oppilaitten väheneminen on Vertikal-konsulttiyritykseltä saatujen lukujen valossa hitaampaa kuin Kemiössä. Tämä näkyy kun tekee oppilasmäärien kehityksestä trendikaavion, vaikka excelillä. Tulos on tällainen:

Oppilasmäärän kehitys ja trendilinjat oppilasmäärille eri kouluissa vuosina 2023-2034

Tätä voidaan selkeyttää ottamalla trendilinjan kertoimet vertailuun, jolloin kaaviosta tulee hiukan yksinkertaisempi. Seuraavaan kaavioon on laitettu erilaisten vuosijaksojen trendilinjojen kertoimet, sillä trendi on hiukan erilainen riippuen millä aikavälillä kehitystä tarkastelee.
Trendilinjojen kertoimet eri kouluille erilaisille aikajaksoille

Mitä tässä siis näkyy?
Neljän eri aikajakson (2023-2031 – 9 vuotta, 2023-2034 – 12 vuotta, 2025-2034 – 10 vuotta ja 2027-2034 – 7 vuotta) trendilinjojen kertoimet. Mitä pienempi luku koulun kohdalla, sitä suurempi oppilasmäärän väheneminen kullakin aikajaksolla. Ei siis prosentteja, ei oppilasmääriä vaan kehitys eli trendi.

Kuvasta näkyy, että Taalintehtaan koulujen trendikertoimet ovat aina korkeampia kuin Kemiön koulujen. Tarkoittaen, että oppilasmäärän väheneminen Taalintehtaalla on hitaampaa kuin Kemiön koulujen, paitsi vuosina 2023-2031, jolloin Kimitonejdens skolanin trendi on parempi kuin kummankaan Taalintehtaan koulun.

Luvut perustuvat siis Vertikalin lukuihin oppilasmäärän kehityksestä. Tämä ei tietenkään ole kiveenhakattu totuus, sillä tulevaisuutta on aina hankala ennustaa. Luvut kuitenkin tukevat käsitystäni siitä, että Taalintehdas on potentiaalinen kasvukeskus. Ja siksi sen kasvukehitystä ei tulisi tietoisesti jarruttaa.

– Satu Zwerver –