Kemiönsaaren Vihreät esitteli malliehdotuksensa kunnan uudeksi organisaatioksi kunnan iltakoulussa poliitikoille maanantaina 25. maaliskuuta. Satu esitteli ehdotuksen kuvalla, joka muistutti pitkälti virkamiesten ehdotusta V6.
Vihreiden ehdotuksessa olimme lisänneet ehdotukseen V6 sen, mikä mielestämme puuttui mallista eli ympäristöneuvoston ja ympäristöasioiden käsittelyn hyvinvointilautakunnassa. Vihreiden mielestä viranomaispäätöksiä sisältävät ympäristöasiat (ympäristöluvat, valvonta jne.) kuuluvat rakennuslupien kanssa viranomaislautakuntaan, kuten ehdotuksessa V6. Lain mukaan viranomaispäätöksiä eivät ole alisteisia kunnanhallitukselle.
Vihreiden ehdotuksessa siis lisätään sana ympäristö hyvinvointilautakuntaan. Hyvinvointilautakunnassa käsitellään mallia V6 mukaillen sivistys- (kouluasiat, kirjastot, kansalaisopistot, kulttuuri) ja hyvinvointiasiat (liikunta jne.). Tässä yhteydessä käsiteltäisiin myös ne ympäristöasiat, jotka liittyvät ilmastoon, kestävään kehitykseen jne. – itse asiassa ne ympäristöasiat, joita ei käsitellä viranomaislautakunnassa. Valiokunnassa käsitellään ympäristöasioita positiivisen kautta, jolloin ne mahdollistavat hyvinvointia sekä lähestymistapansa että positiivisten tulosten (niin ympäristölle kuin ihmisille) kautta.
Ja jotta asukkailla olisi mahdollisuus saada äänensä kuuluviin, Vihreät ehdottavat, että ympäristöasioita varten perustetaan vaikutuselin, ympäristöneuvosto, samaan tapaan kuin on jo nuorisoparlamentti ja vanhus- ja vammaisneuvosto.
Ehdotuksemme johti vilkkaaseen keskusteluun iltakoulussa. Jotkut olivat sitä mieltä, että ympäristöasioita ei voi käsitellä niin monessa eri organisaation osassa. Kuitenkin, kuten Satu totesi, ympäristöasiat ovat osa jokseenkin kaikkia päätöksiä, joita tehdään, ja niiden merkitys kasvaa jatkuvasti. Ehdotusta ympäristöneuvoston perustamisesta monet pitivät hyvänä ajatuksena.
Satu peräänkuulutti myös enemmän osallistumista ja keskustelua kunnan toimielimissä, jotta voidaan tehdä hyviä päätöksiä ja säilyttää kiinnostus osallistua kunnallispolitiikkaan.
Ehdotuksemme johti myönteiseen keskusteluun ja nyt tuntuu, että ympäristöasiat alkavat löytää paikkansa kunnassamme.
Gunilla Avellan – SZ